Follow Us

----------------------------------------------------------

Wednesday, 7 February 2018

Top Basic Civil Engineering 700 MCQ

Concrete Technology

1. A higher modular ratio shows
a) higher compressive strength of con-crete
b) lower compressive strength of concrete
c) higher tensile strength of steel
d) lower tensile strength of steel
Ans:b

2. The average permissible stress in bond for plain bars in tension is
a) increased by 10% for bars in compression
b) increased by 25% for bars in compression
c) decreased by 10% for bars in compression
d) decreased by 25% for bars in com-pression
Ans:b

3. In working stress design, permissible bond stress in the case of deformed bars is more
than that in plain bars by
a) 10%
b) 20%
c) 30%
d) 40%
Ans: d

4. The main reason for providing number of reinforcing bars at a support in a simply
supported beam is to resist in that zone
a) compressive stress
b) shear stress
c) bond stress
d) tensile stress
Ans: c

5. Half of the main steel in a simply supported slab is bent up near the support at a
distance of x from the centre of slab bearing where x is equal to
a) l/3
b) l/5
c) l/7
d) l/10
where l is the span
Ans:c

6. When shear stress exceeds the permissible limit in a slab, then it is reduced by
a) increasing the depth
b) providing shear reinforcement
c) using high strength steel
www.EngineeringBooksPdf.com
d) using thinner bars but more in number
Ans: a

7. If the size of panel in a flat slab is 6m x 6m, then as per Indian Standard Code, the widths
of column strip and middle strip are
a) 3.0 m and 1.5 m
b) 1.5 m and 3.0 m
c) 3.0 m and 3.0 m
d) 1.5 m and 1.5 m
Ans:c


8. For a slab supported on its four edges with corners held down and loaded uniformly, the
Marcus correction factor to the moments obtained by Grashoff Rankine's theory
a) is always less than 1
b) is always greater than 1
c) can be more than 1
d) can be less than 1
Ans: a

9. The permissible diagonal tensile stress in reinforced brick work is
a) about 0.1 N/mm2
b) zero
c) 0.3 N/mm2 to 0.7 N/mm2
d) about 1.0 N/mm2
Ans: a

10. The limits of percentage p of the longitudinal reinforce-ment in a column is given by
a) 0.15% to 2%
b) 0.8% to 4%
c) 0.8% to 6%
d) 0.8% to 8%
Ans: c

11. The minimum diameter of longitudinal bars in a column is
a) 6 mm
b) 8 mm
c) 12 mm
d) 16 mm
Ans:c

12. The minimum cover to the ties or spirals should not be less than
a) 15 mm
b) 20 mm
c) 25 mm
d) 50mm
Ans: c

13. The load carrying capacity of a helically reinforced column as compared to that of a tied
column is about
a) 5% less
b) 10% less
c) 5% more
d) 10% more
Ans:c

14. The diameter of ties in a column should be
a) more than or equal to one fourth of diameter of main bar
b) more than or equal to 5 mm
c) more than 5 mm but less than one-fourth of diameter of main bar
d) more than 5 mm and also more than one-fourth of diameter of main bar
Ans: d

15. Due to circumferential action of the spiral in a spirally reinforced column
a) capacity of column is decreased
b) ductility of column reduces
c) capacity of column is decreased but ductility of column increases
d) both the capacity of column and ductility of column increase
Ans: d

16. Maximum percentage reinforcement in case of slabs is limited to
a) 2
b) 4
c) 6
d) 8
Ans: b

17. Which of the following R.C. retaining walls is suitable for heights beyond 6m?
a) L-shaped wall
b) T-shaped wall
c) counterfort type
d) all of the above
Ans: c

18. For the design of retaining walls, the minimum factor of safety against overturning is
taken as
a) 1.5
b) 2.0
c) 2.5
d) 3.0
Ans: b

19. In counterfort type retaining walls
i) the vertical slab is designed as a continuous slab
ii) the heel slab is designed as a conti¬nuous slab
iii) the vertical slab is designed as a cantilever
iv) the heel slab is designed as a cantilever
The correct answer is
a) (i) and (ii)
b) (i)and(iv)
c) (ii) and (iii)
d) (iii) and (iv)
Ans:a

20. A T-shaped retaining wall mainly conssits of
a) one cantilever
b) two cantilevers

c) three cantilevers
d) four cantilevers
Ans: c

21. In T-shaped R C. retaining walls, the main reinforcement in the stem is provided on
a) the front face in one direction
b) the front face in both directions
c) the inner face in one direction
d) the inner face in both directions
Ans:c

22. The main reinforcement in the toe of a T- shaped R C. retaining wall is provided on
i) top face parallel to the wall
ii) top face perpendicular to the wall
iii) bottom face paralleUo the wall
iv) bottom face perpendicular to the wall
The correct answer is
a) only (ii) is correct
b) (i) and (ii) are correct
c) (iii) and (iv) are correct
d) only (iv) is correct
Ans: d

23. The temperature reinforcement in the vertical slab of a T-shaped R.C. retaining wall is
a) not needed
b) provided equally on inner and front faces
c) provided more on inner face than on front face
d) provided more on front face than on inner face
Ans: d

24. The main reinforcement in the heel of a T-shaped R.C. retaining wall is provided on
a) top face perpendicular to wall
b) bottom face perpendicular to wall
c) both top and bottom faces perpendi-cular to wall
d) none of the above
Ans: a

25. In a counterfort retaining wall, the main reinforcement is provided on the
i) bottom face in front counterfort
ii) inclined face in front counterfort
iii) bottom face in back counterfort
iv) inclined face in back counterEort
The correct answer is
a) (i) and (ii),
b) (ii) and (iii)
c) (i) and (iv)
d) (iii) and (iv)
Ans: c

26. In counterfort retaining walls, the main reinforcement in the stem at support is
a) not provided
b) provided only on inner face
c) provided only on front face
d) provided both on inner and front faces
Ans: b

27. In the design of a front counterfort in a counterfort retaining wall, the main reinforcement
is provided on
i) bottom face near counterfort
ii) top face near counterfort
iii) bottom face near centre of span
iv) top face near centre of span The correct answer is
a) only (i)
b) only (ii)
c) both (i) and (iv)
d) both (ii) and (iii)
Ans: c

28. In a counterfort retaining wall, the main reinforcement in the stem at mid span is provided
on
a) front face only
b) inner face only
c) both front face and inner face
d) none of the above
Ans: a

29. The depth of footing for an isolated column is governed by
i) maximum bending moment
ii) shear force
iii) punching shear The correct answer is
a) only (i)
b) (i)and(ii)
c) (i) and (iii)
d) (i), (ii) and (iii)
Ans: d

30. If the foundations of all the columns of a structure are designed on the total live and
dead load basis, then
a) there will be no settlement of columns
b) there will be no differential settlement
c) the settlement of exterior columns will be more than interior columns
d) the settlement of interior columns will be more than exterior columns
Ans:c

31. To minimise the effect of differential settlement, the area of a footing should be designed
for
a) dead load only
b) dead load + live load
c) dead load + fraction of live load
d) live load + fraction of dead load
Ans: c

32. The critical section for finding maximum bending moment for footing under masonry wall
is located
a) at the middle of the wall
b) at the edge of the wall
c) halfway between the middle and edge of the wall
d) at a distance equal to effective depth of footing from the edge of the wall
Ans: c

33. In a pile of length L, the points of suspension from ends for lifting it are located at
a) 0.207L
b) 0.25L
c) 0.293L
d) 0.333L
Ans: a

34. During erection, the pile of length L is supported by a crane at a distance of
a) 0.207L
b) 0.293L
c) 0.707L
d) 0.793L
from the driving end of pile which rests on the ground
Ans: c

35. While designing the pile as a column, the end conditions are nearly
a) both ends hinged
b) both ends fixed
c) one end fixed and other end hinged
d) one end fixed and other end free
Ans: c

36. The recommended value of modular ratio for reinforced brick work is
a) 18
b) 30
c) 40
d) 58
Ans: c

37. According to ISI recommendations, the maximum depth of stress block for balanced
section of a beam of effective depth d is
a) 0.43 d
b) 0.55 d
c) 0.68 d
d) 0.85 d
Ans: a

38. Assertion A : The load factor for live load is greater than that for dead load.
Reason R : The live loads are more uncertain than dead loads.
Select your answer based on the coding system given below :
a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A.
b) Both A and R are true but R is not the correct explanation of A.
c) A is true but R is false.
d) A is false but R is true.
Ans: a

39. The centroid of compressive force, from the extreme compression fibre, in limit state
design lies at a distance of
a) 0.367 xu
b) 0.416 xu
c) 0.446 xu
d) 0.573 xu
where xu is the depth of neutral axis at the limit state of collapse
Ans: b

40. The design yield stress of steel according to IS: 456-1978 is
a) 0.37 fy
b) 0.57 fy
c) 0.67 fy
d) 0.87 fy
where fy is the characteristic yield strength of steel
Ans: d

41. According to Whitney's theory, ultimate strain of concrete is assumed to be
a) 0.03%
b) 0.1%
c) 0.3%
d) 3%
Ans: c

42. According to Whitney's theory, depth of stress block for a balanced section of a concrete
beam is limited to
a) 0.43 d
b) 0.537 d
c) 0.68 d
d) 0.85 d
where d is effective depth of beam
Ans: b

43. The load factors for live load and dead load are taken respectively as
a) 1.5 and 2.2
b) 2.2 and 1.5
c) 1.5 and 1.5
d) 2.2 and 2.2
Ans:b

44. As per Whitney's theory, the maximum moment of resistance of the balanced section of a
beam of width b and effective
depth d is given by
a) ^acybd2
b) ^acybd2
c) 0.185acybd2
d) 0.43acybd2
where acy is the cylinder compressive strength of concrete
Ans: b

45. The effect of creep on modular ratio is
a) to decrease it
b) to increase it
c) either to decrease or to increase it
d) to keep it unchanged
Ans: b

46. Shrinkage of concrete depends upon
i) humidity of atmosphere
ii) passage of time
iii) stress The correct answer is
a) (i) and (ii)
b) (ii) and (iii)
c) only (iii)
d) All (i), (ii) and (iii)
Ans: a

47. Due to shrinkage stresses, a simply supported beam having reinforcement only at
bottom tends to
a) deflect downward
b) deflect upward
c) deflect downward or upward
d) none of the above
Ans: a
48. In symmetrically reinforced sections, shrinkage stresses in concrete and steel are
respectively
a) compressive and tensile
b) tensile and compressive
c) both compressive
d) both tensile
Ans: b

49. A beam curved in plan is designed for
a) bending moment and shear
b) bending moment and torsion
c) shear and torsion
d) bending moment, shear and torsion
Ans: d

50. In a spherical dome subjected to concentrated load at crown or uniformly distributed
load, the meridional force is
always
a) zero
b) tensile
c) compressive
d) tensile or compressive
Ans: c

52. Sinking of an intermediate support of a continuous beam
i) reduces the negative moment at support
ii) increases the negative moment at support
iii) reduces the positive moment at centre of span
iv) increases the positive moment at centre of span The correct answer is
a) (i) and (iii)
b) (i)and(iv)
c) (ii) and (iii)
d) (ii) and (iv)
Ans: b

53. The maximum value of hoop compression in a dome is given by
a) wR / 4d
b) wR/2d
c) wR/d
d) 2wR/d
where, w = load per unit area of surface of dome R = radius of curvature d = thickness of
dome
Ans: b

54. In a spherical dome the hoop stress due to a concentrated load at crown is
a) compressive everywhere
b) tensile everywhere
c) partly compressive and partly tensile
d) zero
Ans:b

55. In a ring beam subjected to uniformly distributed load
i) shear force at mid span is zero
ii) shear force at mid span is maximum
iii) torsion at mid span is zero
iv) torsion at mid span is maximum The correct answer is
a) (i) and (iii)
b) (i)and(iv)
c) (ii) and (iii)
d) (ii) and (iv)
Ans:a

56. In prestressed concrete
a) forces of tension and compression change but lever arm remains unchanged
b) forces of tension and compressions remain unchanged but lever arm changes with the
moment
c) both forces of tension and compres-sion as well as lever arm change
d) both forces of tension and compres-sion as well as lever arm remain unchanged
Ans: b

57. The purpose of reinforcement in prestressed concrete is
a) to provide adequate bond stress
b) to resist tensile stresses
c) to impart initial compressive stress in concrete
d) all of the above
Ans: c

58. Normally prestressing wires are arranged in the
a) upper part of the beam
b) lower part of the beam
c) centre
d) anywhere
Ans: b

59. Most common method of prestressing used for factory production is
a) Long line method
b) Freyssinet system
c) Magnel-Blaton system
d) Lee-Macall system
Ans:a

60. Select the incorrect statement
a) The loss of prestress is more in pre-tensioning system than in post-tensioning system.
b) Pretensioning system has greater certainty about its durability.
c) For heavy loads and large spans in buildings or bridges, post-tensioning system is
cheaper than pretensioning system
d) none of the above
Ans:d

61. Which of the following losses of prestress occurs only in pretensioning and not in
posttensioning?
a) elastic shortening of concrete
b) shrinkage of concrete
c) creep of concrete
d) loss due to friction
Ans: a

62. Prestress loss due to friction occurs
a) only in post-tensioned beams
b) only in pretensioned beams
c) in both post-tensioned and preten-sioned beams
d) none of the above
Ans:a
63. Which of the following has high tensile strength ?
a) plain hot rolled wires
b) cold drawn wires
c) heat treated rolled wires
d) all have same tensile strength
Ans: b

64. High carbon content in the steel causes
a) decrease in tensile strength but increase in ductility
b) increase in tensile strength but decrease in ductility
c) decrease in both tensile strength and ductility
d) increase in both tensile strength and ductility
Ans:b

65. Stress strain curve of high tensile steel
a) has a definite yield point
b) does not show definite yield point but yield point is defined by 0.1% proof stress
c) does not show definite yield point but yield point is defined by 0.2% proof stress
d) does not show definite yield point but yield point is defined by 2% proof stress,
Ans: c

66. Select the correct statement
a) Elastic modulus of high tensile steel is nearly the same as that of mild steel.
b) Elastic modulus of high tensile steel is more than that of mild steel.
c) Carbon percentage in high carbon steel is less than that in mild steel.
d) High tensile steel is cheaper than mild steel.
Ans:a

67. Cube strength of controlled concrete to be used for pretensioned and post-tensioned
work respectively should not be less than
a) 35 MPa and 42 MPa
b) 42 MPa and 35 MPa
c) 42 MPa and 53 MPa
d) 53 MPa and 42 MPa
Ans: b

68. Ultimate strength of cold drawn high steel wires
a) increases with increase in diameter of bar
b) decreases with increase in diameter of bar
c) does not depend on diameter of bar
d) none of the above
Ans: b

69. Prestressing losses in post-tensioned and pre-tensioned beams are respectively
a) 15% and 20%
b) 20% and 15%
c) 15% and 15%
d) 20% and 20%

70. In concrete, use of angular crushed aggregate in place of natural rounded gravel affects
a) direct tensile strength
b) split tensile strength
c) flexural tensile strength
d) compressive strength

Environmental Engineering

1. Assertion A : The consumption of water increases with increase in the distribution pressure.
Reason R : Higher distribution pressure causes more loss and waste of water.
Select your answer according to the coding system given below
a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A.
b) Both A and R are true but R is not the correct explanation of A.
c) A is true but R is false.
d) A is false but R is true.
Ans: a
2. The per capital consumption of a locality is affected by
i) climatic conditions
ii) quality of water
iii) distribution pressure
The correct answer is
a) only (i)
b) both (i) and (ii)
c) both (i) and (iii)
d) all (i), (ii) and (iii)
Ans: d
3. Which of the following causes a decrease in per capita consumption ?
a) use of metering system
b) good quality of water
c) better standard of living of the people
d) hotter climate
Ans:a
4. The hourly variation factor is usually taken as
a) 1.5
b) 1.8
c) 2.0
d) 2.7
Ans:a
5. If the average daily consumption of a city is 100,000 m3, the maximum daily con¬sumption
on peak hourly demand will be
a) 100000m3
b) 150000m3
c) 180000m3
d) 270000 m3
Ans:d
6. The distribution mains are designed for
a) maximum daily demand
b) maximum hourly demand
c) average daily demand
d) maximum hourly demand on maxi¬mum day
Ans:d
7. As compared to geometrical increase method of forecasting population, arithmetical increase
method gives
a) lesser value
b) higher value
c) same value
www.EngineeringBooksPdf.com
d) accurate value
Ans:a
8. The population of a town in three consecutive years are 5000, 7000 and 8400 respectively.
The population of the town in the fourth consecutive year according to geometrical increase
method is
a) 9500
b) 9800
c) 10100
d) 10920
Ans:d
9. The suitable method of forecasting population for a young and rapidly increasing city is
a) arithmetical increase method
b) geometrical increase method
c) incremental increase method
d) graphical method
Ans:b
10., The depression of water table in a well due to pumping will be maximum
a) at a distance R from the well
b) close to the well
c) at a distance R/2 from the well
d) none of the above
where R is the radius of influence
Ans:b
11. The devices which are installed for drawing water from the sources are called
a) aquifers
b) aquiclude
c) filters
d) intakes
Ans:d
12. Select the correct relationship between porosity (N), specific yield (y)and specific retention (R)
a) N = y + R
b) y = N + R
c) R = N + y
d) R > (N + y)
Ans:a
13. The type of valve, which is provided on the suction pipe in a tube-well, is
a) air relief valve
b) reflux valve
c) pressure relief valve
d) sluice valve
Ans:b
14. The maximum discharge of a tube-well is about
a) 5 litres/sec
b) 50 litres/sec
c) 500 litres/sec
d) 1000 litres/see
Ans:b
15. As compared to shallow-wells, deep wells have
a) more depth
b) less depth
c) more discharge
www.EngineeringBooksPdf.com
d) less discharge
Ans:c
16. Ground water is usually free from
a) suspended impurities
b) dissolved impurities
c) both suspended and dissolved impuri¬ties
d) none of the above
Ans:a
17. The polluted water is one which
a) contains pathogenic bacteria
b) consists of undesirable substances rendering it unfit for drinking and domestic use
c) is safe and suitable for drinking and domestic use
d) is contaminated
Ans:b
18. Which of the following is not a water borne disease ?
a) dysentery
b) cholera
c) typhoid
d) maleria
Ans:d
19. The most common cause of acidity in water is
a) carbon dioxide
b) oxygen
c) hydrogen
d) nitrogen
Ans:a
20. The phenolic compounds in public water supply should not be more than
a) 0.1 ppm
b) 0.01 ppm
c) 0.001 ppm
d) 0.0001 ppm
Ans:c


For ALL question Download this pdf Click Here 

No comments:

Post a Comment