Follow Us

----------------------------------------------------------

Sunday, 28 January 2018

Top 120 Building Material Objective Question

1. In the construction of arches, sand box method is used for
a) centring
b) actual laying of arch work
c) striking of centring
d) none of the above
Ans: c

2.The type of arch generally constructed over a wooden lintel or over a flat arch for the
purpose of carrying the load of the wall above is
a) segmental arch
b) pointed arch
c) relieving arch
d) flat arch
Ans: c

3. The type of joint commonly used at the junction of a principal rafter and tie beam in timber
trussess is
a) mortise and tennon joint
b) oblique mortise and tennon joint
c) butt joint
d) mitred joint
Ans: b

4. The type of roof suitable in plains where rainfall is meagre and temperature is high is
a) pitched and sloping roof
b) flat roof
c) shell roof
d) none of the above
Ans: b

5. Pitched and sloping roofs are suitable for
a) coastal regions
b) plain regions
c) covering large areas
d) all of the above
Ans: a

6. The type of roof which slopes in two directions with a break in the slope on each side is
known as
a) gable roof
b) hip roof
c) gambrel roof
d) mansard roof
Ans: c

7. Mansard roof is a roof which slopes in
a) two directions without break in the slope on each side
b) two directions with break in the slope on each side
c) four directions without break in the slope on each side
d) four directions with break in the slope on each side
Ans: d

8. The horizontal timber piece provided at the apex of a roof truss which supports the common
rafter is called
a) ridge board
b) hip rafter
c) eaves board
d) valley rafter
Ans: a

9. The lower edge of the pitched roof, from where the rain water of the roof surface drops
down, is known as
a) hip
b) gable
c) ridge
d) eaves
Ans: d

10. Higher pitch of the roof
i) results in stronger roof
ii) results in weaker roof
iii) requires more covering material
iv) requires less covering material
The correct answer is
a) (i) and (iii)
b) (i) and (iv)
c) (ii) and (iii)
d) (ii) and (iv)
Ans: a

11. Couple close roof is suitable for maximum span of
a) 2.5 m
b) 3.5 m
c) 4.5 m
d) 5.5 m
Ans: c

12. In a colar beam roof
a) there is no horizontal tie beam
b) there is a horizontal tie at the feet of rafters only
c) there is a horizontal tie at almost the middle of rafters only
d) there are two horizontal ties, one at the feet and other at the middle of the rafters
Ans: c

13. The function of king post in a king post roof truss is
a) to support the frame work of the roof
b) to receive the ends of principal rafter
c) to prevent the walls from spreading outward
d) to prevent the tie beam from sagging at its centre
Ans: d

14. The function of cleats in a roof truss is
a) to support the common rafter
b) to support purlins
c) to prevent the purlins from tilting
d) all of the above
Ans: c

15. The term string is used for
a) the underside of a stair
b) outer projecting edge of a tread
c) a sloping member which supports the steps in a stair
d) a vertical member between two treads
Ans: c

16. The vertical posts placed at the top and bottom ends of a flight supporting the hand rail are
known as
a) balusters
b) newal posts
c) balustrades
d) railings
Ans: b

17. The maximum number of steps in a flight should generally be restricted to
a) 10
b) 12
c) 15
d) no limit
Ans: b

18. The number of steps in a flight generally should not be less than
a) 2
b) 3
c) 5
d) no limit
Ans: b

19. Sum of tread and rise must lie between
a) 300 to 350 mm
b) 400 to 450 mm
c) 500 to 550 mm
d) 600 to 650 mm
Ans: b

20. Minimum width of landing should be
a) equal to width of stairs
b) half the width of stairs
c) twice the width of stairs
d) one fourth the width of stairs
Ans: a

21. In any good staircase, the maximum and minimum pitch respectively should be
a) 90° and 0°
b) 75° and 30°
c) 60° and 10°
d) 40° and 25°
Ans: d

22. Gypsum is a
a) mechanically formed sedimentary rock
b) igneous rock
c) chemically precipitated sedimentary rock
d) metamorphic rock
Ans: c

23. Which of the following sedimentary rocks changes into quartzite by metamorphic action ?
a) sand stone
b) lime stone
c) shale
d) gypsum
Ans: a

24. Which of the following represents a metamorphic rock?
i) slate
ii) shale
iii) quartzite
The correct answer is
a) only (iii)
b) both (i) and (iii)
c) both (ii) and (iii)
d) all (i), (ii) and (iii)
Ans: b

25. Quartitze is a
a) silicious rock
b) argillaceous rock
c) calcareous rock
d) aqueous rock
Ans: a

26. Which of the following is a mineral ?
a) basalt
b) granite
c) quartz
d) syenite
Ans: c

27. Slate is formed by metamorphic action on
a) shale
b) lime stone
c) sand stone
d) granite
Ans: a

28. Sandstone is a
i) sedimentary rock
ii) aqueous rock
iii) silicious rock
The correct answer is
a) only (i)
b) both (i) and (ii)
c) both (i) and (iii)
d) all (i), (ii) and (iii)
Ans: d

29. Which of the following is a rock ?
a) quartz
b) mica
c) gypsum
d) none of the above
Ans: c

30. Based on the following rocks and minerals, select the correct statement, quartz, shale, basalt,
granite, marble, gypsum, mica
a) basalt and marble are the only metamorphic rocks
b) there is no sedimentary rock
c) granite is the only igneous rock
d) quartz and mica are minerals
Ans: d

31. A heavy stone is suitable for
a) arches
b) rubble masonry
c) roads
d) retaining walls
Ans: d

32. In brick masonry the bond produced by laying alternate headers and stretchers in each
course is known as
a) English bond
b) double flemish bond
c) zigzag bond
d) single flemish bond
Ans: b

33. The stretcher bond in brick masonry can be used only when the thickness of wall is
a) 90 mm
b) 180 mm
c) 190 mm
d) 280 mm
Ans: a

34. The pressure acting on the stones in stone masonry construction should be
a) along the direction of bedding planes
b) at 45° to the direction of bedding planes
c) at 60° to the direction of bedding planes
d) perpendicular to the direction of bedding planes
Ans: d

35. Which of the following should be used for hearting of thicker walls ?
a) headers
b) stretchers
c) brick bats
d) queen closer
Ans: a

36. A queen closer is a
a) brick laid with its length parallel to the face or direction of wall
b) brick laid with its breadth parallel to the face or direction of wall
c) brick having the same length and depth as the other bricks but half the breadth
d) brick with half the width at one end and full width at the other
Ans: c

37. Minimum thickness of wall where single flemish bond can be used is
a) half brick thick
b) one brick thick
c) one and a half bricks thick
d) two bricks thick
Ans: c

38. The most important tool in brick laying for lifting and spreading mortar and for forming joints
is
a) trowel
b) square
c) bolster
d) scutch
Ans: a

39. Expansion Joints in masonry walls are provided in wall lengths usater than
a) 10 m
b) 20 m
c) 30 m
d) 40 m
Ans: d

40. The type of bond provided in brick masonry for carrying heavy loads is
a) single flemish bond
b) double flemish bond
c) English bond
d) zigzag bond
Ans: c

41. A mortar joint in masonry which is normal to the face of wall is known as
a) bed joint
b) wall joint
c) cross joint
d) bonded joint
Ans: c

42. The slenderness ratio for masonry walls should not be more than
a) 10
by 20
c) 30
d) 40
Ans: b

43. The proportions of lime and sand in the mortar normally used in brick construction are
a) 1:2
b) 1:4
c) 1:6
d) 1:8
Ans: a

44. Number of vertical joints in a stretcher course is x times the number of joints in the header
course, where x is equal to
a) 1/2
b) 1
c) 2
d) 1/4
Ans: a

45. As compared to stretcher course, the thickness of joints in header course should be
a) less
b) more
c) equal
d) equal or more
Ans: a

46. As compared to English bond, double flemish bond is
a) stronger
b) more compact
c) costly
d) none of the above
Ans: b

47. Single flemish bond consists of
a) double flemish bond facing and Eng-lish bond backing in each course
b) English bond facing and double flemish bond backing in each course
c) stretcher bond facing and double flemish bond backing in each course
d) double flemish bond facing and header bond backing in each course
Ans: a

48. The differential settlement in case of foundations on sandv soils should not exceed
a) 25 mm
b) 40 mm
c) 65 mm
d) 100 mm
Ans: a

49. In case of foundations on black cotton soils, the most suitable method to increase the
bearing capacity of soils is to
a) increase the depth of foundation
b) drain the soil
c) compact the soil
d) replace the poor soil
Ans: d

50. The type of footing which is used to transmit heavy loads through steel columns is
a) raft foundation
b) grillage foundation
c) well foundation
d) isolated footing
Ans: b

51. The maximum total settlement for isolated foundations on clayey soils should be limited to
a) 25 mm
b) 40 mm
c) 65 mm
d) 100 mm
Ans: c

52. The type of pile which is driven at an inclination to resist inclined forces is known as
a) friction pile
b) sheet pile
c) batter pile
d) anchor pile
Ans: c

53. The minimum depth of foundation in clayey soils is
a) 0.5 m
b) 0.7 m
c) 0.9 m
d) 1.2 m
Ans: c

54. The maximum total settlement for raft foundation on clayey soils should be limited to
a) 25 mm
b) 25 to 40 mm
c) 40 to 65 mm
d) 65 to 100 mm
Ans: d

55. The bearing capacity of a water logged soil can be improved by
a) compacting the soil
b) draining the soil
c) increasing the depth of foundation
d) grouting
Ans: b

56. The type of flooring suitable for use in churches, theatres, public libraries and other places
where noiseless floor covering is desired is
a) cork flooring
b) glass flooring
c) wooden flooring
d) linoleum flooring
Ans: a

57. The stone suitable for rubble masonry should be.
a) hard
b) tough
c) heavy
d) light
Ans: a

58. Which of the following metamorphic rocks has the most weather resisting characteristics?
a) marble
b) quartzite
c) slate
d) lime stone
Ans: b

59. A good building stone should not absorb water more than
a) 5%
b) 10%
c) 15%
d) 20%
Ans: a

60. Which of the following has more fire resisting characteristics ?
a) marble
b) lime stone
c) compact sand stone
d) granite
Ans: c

61. Jumper is a tool used for
a) testing of stones
b) quarrying of stones
c) dressing of stones
d) none of the above
Ans: b

62. The important test to be conducted on a stone used in docks and harbours isa)
hardness test
b) workability test
c) weight test
d) toughness test
Ans: c

63. The predominant constituent which is responsible for strength in granite is
a) quartz
b) felspar
c) mica
d) none of the above
Ans: a

64. Granite is not suitable for ordinary building purpose because
a) it can not be polished
b) it is not a fire proof material
c) it is costly
d) it has less crushing strength
Ans: c

65. Which of the following stone is best suited for construction of piers and abutments of a
railway bridge ?
a) granite
b) sand stone
c) lime stone
d) quartzite
Ans: a

66. The preparation of surface of stone to obtain plain edges or to obtain stones of required size
and shape is known as
a) quarrying of stones
b) blasting of stones
c) seasoning of stones
d) dressing of stones
Ans: d

67. Crushing strength of a good building stone should be more than
a) 50 MPa
b) 100 MPa
c) 150 MPa
d) 200 MPa
Ans: b

68. Specific gravity for most of the building stones lies between
a) 1.5 to 2.0
b) 2.0 to 2.5
c) 2.5 to 3.0
d) 3.0 to 3.5
Ans: c

69. Spalling hammer is used for
a) driving wooden headed chisels
b) rough dressing of stones
c) carving of stones
d) breaking small projection of stones
Ans: b

70. Cross cut saw is used for
a) cutting soft stones
b) cutting hard stones
c) cutting large blocks of stones
d) dressing stones
Ans: b

71. Sapwood consists of
a) innermost annular rings around the pith
b) portion of timber between heartwood and cambium layer
c) thin layers below the bark
d) thin fibre which extends from the pith outwards and holds the annular rings together
Ans: b

71. Which of the following trees yields hard wood ?
a) deodar
b) chir
c) shishum
d) pine
Ans: c

72. The radial splits which are wider on the outside of the log and narrower towards the pith are
known as
a) heart shakes
b) cupshakes
c) starshakes
d) rindgalls
Ans: c

72. In which of the following pairs both trees yield soft wood?
a) deodar and shishum
b) chir and sal
c) sal and teak
d) chir and deodar
Ans: d

73. Which of the following timbers is suitable for making sports goods ?
a) mulberry
b) mahogany
c) sal
d) deodar
Ans: a

74. Assertion A : Shishum is used for decorative woodwork.
Reason R : Shishum can be polished to an excellent finish.
Select your answer according to the coding system given below :
a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A
b) Both A and R are true but R is not the correct explanation of A
c) A is true but R is false
d) A is false but R is true
Ans: a

75. The disease of dry rot in timber is caused by
a) lack of ventilation
b) alternate wet and dry conditions
c) complete submergence in water
d) none of the above
Ans: a

76. Plywood has the advantage of'
a) greater tensile strength in longer direction
b) greater tensile strength in shorter direction
c) same tensile strength in all directions
d) none of the above
Ans: c

77. In which of the following directions, the strength of timber is maximum ?
a) parallel to grains
b) 45° to grains
c) perpendicular to grains
d) same in all directions
Ans: a

78. The moisture content in a well seasoned timber is
a) 4% to 6%
b) 10% to 12%
c) 15% to 20%
d) 100%
Ans: b

79. The trunk of tree left after cutting all the branches is known as
a) log
b) batten
c) plank
d) baulk
Ans: a

80. The age of a tree can be known by examining
a) cambium layer
b) annular rings
c) medullary rays
d) heart wood
Ans: b

81. Plywood is made by bonding together thin layers of wood in such a way that the angle
between grains of any layer to grains of adjacent layers is
a) 0°
b) 30°
c) 45°
d) 90°
Ans: d

82. The plywood
a) has good strength along the panel only
b) can be spilt in the plane of the panel
c) has greater impact resistance to blows than ordinary wood
d) cannot be bent more easily than ordinary wood of same thickness
Ans: c

83. The practical limit of moisture content achieved in air drying of timber is
a) 5%
b) 15%
c) 25%
d) 35%
Ans: b

84. First class timber has an average life of
a) less than one year
b) 1 to 5 years
c) 5 to 10 years
d) more than 10 years
Ans: d

85. A first class brick when immersed in cold water for 24 hours should not absorb water more
than
a) 15%
b) 20%
c) 22%
d) 25%
Ans: b

86. Crushing strength of a first class brick should not be less than
a) 3.5 N/mm2
b) 7.0 N/mm2
c) 10.5 N/mm2
d) 14.0 N/mm2
Ans: c

87. The main function of alumina in brick earth is
a) to impart plasticity
b) to make the brick durable
c) to prevent shrinkage
d) to make the brick impermeable
Ans: a

88. The percentage of alumina in a good brick earth lies between
a) 5 to 10%
b) 20 to 30%
c) 50 to 60%
d) 70 to 80%
Ans: b

89. Excess of alumina in brick earth makes the brick
a) impermeable
b) brittle and weak
c) to lose cohesion
d) to crack and warp on drying
Ans: d

90. The nominal size of the modular brick is
a) 190 mm x 90mmx 80 mm
b) 190 mm x 190 mm x 90 mm
c) 200 mm x 100 mm x 100 mm
d) 200 mm x 200 mm x 100 mm
Ans: c

91. Percentage of silica in a good brick earth lies between
a) 5 to 10%
b) 20 to 30%
c) 50 to 60%
d) 70 to 80%
Ans: c

92. Excess of silica in brick earth results in
a) cracking and warping of bricks
b) loss of cohesion
c) enhancing the impermeability of bricks
d) none of the above
Ans: b

93. Which of the following ingredients of the brick earth enables the brick to retain its shape ?
a) alumina
b) silica
c) iron
d) magnesia
Ans: b

94. Which of the following pairs gives a correct combination of the useful and harmful
constituents respectively of a
good brick earth ?
a) lime stone and alumina
b) silica and alkalies
c) alumina and iron
d) alkalies and magnesium
Ans: b

95. According to IS specifications, the compressive strength of ordinary portland cement after
three days should not be less than
a) 7 MPa
b) 11.5 MPa
c) 16 MPa
d) 21 MPa
Ans: c

96. Addition of pozzolana to ordinary Portland cement increases
a) bleeding
b) shrinkage
c) permeability
d) heat of hydration
Ans: b

97. Gypsum consists of
a) H2S and C02
b) CaS04 and H20
c) Lime and H20
d) C02 and calcium
Ans: b

98. For testing compressive and tensile strength of cement, the cement mortar is made by mixing
cement and standard sand in the proportions of
a) 1:2
b) 1:3
c) 1:4
d) 1:6
Ans: b

99. The slump recommended for mass concrete is about
a) 25 mm to 50 mm
b) 50 mm to 100 mm
c) 100 mm to 125 mm
d) 125 mm to 150 mm
Ans: a

100. With increase in moisture content, the bulking of sand
a) increases
b) decreases
c) first increases to a certain maximum value and then decreases
d) first decreases to a certain minimum value and then increases
Ans: c

101. Which of the following cements is suitable for use in massive concrete structures such as
large dams ?
a) ordinary Portland cement
b) low heat cement
c) rapid hardening cement
d) sulphate resisting cement
Ans: b

102. Proper amount of entrained air in concrete results in
i) better workability
ii) better resistance to freezing and thawing
iii) lesser workability
iv) less resistance to freezing and thawing The correct answer is
a) (i) and (ii)
b) (i)and(iv)
c) (ii) and (iii)
d) (iii) and (iv)
Ans: a

103. The most common admixture which is used to accelerate the initial set of concrete is
a) gypsum
b) calcium chloride
c) calcium carbonate
d) none of the above
Ans: b

104. The maximum quantity of calcium chloride used as an accelerator in cement in percentage
by weight of cement is
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4
Ans: b

105. The basic purpose of a retarder in concrete is
a) to increase the initial setting time of cement paste in concrete
b) to decrease the initial setting time of cement paste in concrete
c) to render the concrete more water tight
d) to improve the workability of concrete mix
Ans: a

106. Which of the following cements contains maximum percentage of dicalcium silicate?
a) ordinary Portland cement
b) low heat cement
c) rapid hardening cement
d) sulphate resisting cement
Ans: b

107. The most commonly used retarder in cement is
a) gypsum
b) calcium chloride
c) calcium carbonate
d) none of the above
Ans: a

108. Three basic raw materials which are needed in large quantities for production of steel are
a) iron ore, coal and sulphur
b) iron ore, carbon and sulphur
c) iron ore, coal and lime stone
d) iron ore, carbon and lime stone
Ans: c

109. Compared to mild steel, cast iron has
i) high compressive strength
ii) high tensile strength
iii) low compressive strength
iv) low tensile strength
The correct answer is
a) (i) and (ii)
b) (ii) and (iii)
c) (iii) and (iv)
d) (i)and(iv)
Ans: d

110. Which of the following gradients exerts maximum influence on properties of steel?
a) iron
b) carbon
c) manganese
d) sulphur
Ans: b

111. Which of the following is the purest form of iron ?
a) cast iron
b) wrought iron
c) mild steel
d) high carbon steel
Ans: b

112. The ultimate tensile strength of structural mild steel is about
a) 160N/mm2
b) 260N/mm2
c) 420 N/mm2
d) 520 N/mm2
Ans: c

113. Percentage of carbon content in mild steel is
a) less than 0.25
b) between 0.25 and 0.7
c) between 0.7 and 1.5
d) greater than 1.5
Ans: a

115. Which of the following stresses is used for identifying the quality of structural steel ?
a) ultimate stress
b) yield stress
c) proof stress
d) none of the above
Ans: b

116. The ratio of the thickness of web to that of flange of steel rolled structural beams and
channels is
a) less than 1
b) equal to 1
c) greater than 1
d) less than 1 in beams but greater than 1 in channels
Ans: a

117. Paints with white lead base are suitable for painting of
a) wood work
b) iron work
c) both wood work and iron work
d) none of the above
Ans: a

118. Assertion A : Paints with white lead base are not recommended for painting of iron works.
Reason R : Paints with white lead base do not check rusting of iron.
Select your answer according to the coding system given below :
a) Both A and R are true and, R is the correct explanation of A.
b) Both A and R are true but R is not the correct explanation of A
c) A is true but R is false
d) A is false but R is true
Ans: a

119. The amount of water used for one kg of distemper is
a) 0.2 litre
b) 0.4 litre
c) 0.6 litre
d) 0.8 litre
Ans: c

120. The vehicle used in case of enamel paints is usually
a) linseed oil
b) water
c) varnish
d) none of the above
Ans: c

No comments:

Post a Comment