Follow Us

----------------------------------------------------------

Monday, 29 January 2018

Top 110 Steel structure Objective Question

1. The heaviest I-section for same depth is
a) ISMB
b) ISLB
c) ISHB
d) ISWB
Ans: c
2. Bending compressive and tensile stresses respectively are calculated based on
a) net area and gross area
b) gross area and net area
c) net area in both cases
d) gross area in both cases
Ans: b
3. If the thickness of thinnest outside plate is 10 mm, then the maximum pitch of rivets in
tension will be taken as
a) 120 mm
b) 160 mm
c) 200 mm
d) 300 mm
Ans: b
4. In a gusseted base, when the end of the column is machined for complete bearing on
the base plate, then the axial load is assumed to be transferred to base plate
a) fully by direct bearing
b) fully through fastenings
c) 50% by direct bearing and 50% through fastenings
d) 75% by direct bearing and 25% through fastenings
Ans: c
5. When the axis of load lies in the plane of rivet group, then the rivets are subjected to
a) only shear stresses
b) only tensile stresses
c) both (a) and (b)
d) none of the above
Ans: a
6. When the axis of load lies in the plane of rivet group, then the most heavily loaded rivet
will be the one which
a) is at the maximum distance from CG of the rivet group
b) is at the minimum distance from CG of the rivet group
c) gives the maximum angle between the two forces Fa and Fm
d) gives the minimum angle between the two forces Fa and Fm
where, Fa is the load shared by each rivet due to axial load and Fm is the shearing load due to
moment in any rivet.
Ans: d
7. Which of the following types of riveted joint is free from bending stresses ?
a) lap joint
b) butt joint with single cover plate
c) butt joint with double cover plates
d) none of the above
Ans: c
8. The difference between gross diameter and nominal diameter for the rivets up to 25 mm
diameter is
a) 1.0 mm
b) 1.5 mm
c) 2.0 mm
d) 2.5 mm
Ans: b
9. As compared to field rivets, the shop rivets are
a) stronger
b) weaker
c) equally strong
d) any of the above
Ans: a
10. If the thickness of plate to be connected by a rivet is 16 mm, then suitable size of rivet
as per Unwin's formula will be
a) 16 mm
b) 20 mm
c) 24 mm
d) 27 mm
Ans: c
11. By providing sufficient edge distance, which of the following failures of riveted joint
can be avoided ?
a) tension failure of the plate
b) shear failure of the rivet
c) shear failure of the plate
d) crushing failure of the rivet
Ans: c
12. Minimum pitch of the rivets shall not be less than
a) 1.5 d
b) 2.0 d
c) 2.5 d
d) 3.0 d
where d is gross diameter of rivet
Ans: c
13. Efficiency of a riveted joint, having the minimum pitch as per IS : 800, is
a) 40%
b) 50%
c) 60%
d) 70%
Ans: c
14. Select the correct statement
a) Material cost of a rivet is higher than that of a bolt.
b) Tensile strength of a bolt is lesser than that of a rivet.
c) Bolts are used as a temporary fastenings whereas rivets are used as permanent fastenings.
d) Riveting is less noisy than bolting.
Ans: c
15. Bolts are most suitable to carry
a) shear
b) bending
c) axial tension
d) shear and bending
Ans: c
16. Diameter of a bolt hole is usually taken as
a) gross diameter of bolt
b) nominal diameter + 1.5 mm
c) nominal diameter + 2.0 mm
d) nominal diameter of bolt
Ans: b
17. When the bolts are subjected to reversal of stresses, the most suitable type of bolt is
a) black bolt
b) ordinary unfinished bolt
c) turned and fitted bolt
d) high strength bolt
Ans: d
18. In the cross-section of a weld, throat is the
a) minimum dimension
b) average dimension
c) maximum dimension
d) none of the above
Ans: a
19. The effective length of a fillet weld should not be less than
a) two times the weld size
b) four times the weld size
c) six times the weld size
d) weld size
Ans: b
20. For a standard 45° fillet, the ratio of size of fillet to throat thickness is
a) 1:1
b) 1 : V2
c) V2 : 1
d) 2: 1
Ans: c
21. A butt weld is specified by
a) effective throat thickness
b) plate thickness
c) size of weld
d) penetration thickness
Ans: a
22. The actual thickness of butt weld as compared to the thickness of plate is usually
a) more
b) less
c) equal
d) none of the above
Ans: a
23. According to IS Specifications, the maximum pitch of rivets in compression is
a) lesser of 200 mm and 12 t
b) lesser of 200 mm and 161
c) lesser of 300 mm and 32 t
d) lesser of 3 00 mm and 24 t
where t is thickness of thinnest outside plate or angle
Ans: a
24. A circular column section is generally not used in actual practice because
a) it is uneconomical
b) it cannot carry the load safely
c) it is difficult to connect beams to the round sections
d) all of the above
Ans: c
25. The slenderness ratio of a column supported throughout its length by a masonry wall
is
a) zero
b) 10
c) 100
d) infinity
Ans: a
26. According to IS Specifications, the effective length of a column effectively held in
position at both ends and restrained in direction at one end is taken as
a) 0.67 L
b) 0.8 L
c) L
d) 1.5 L
Ans: b
27. The effective length of a battened strut effectively held in position at both ends but not
restrained in direction is taken as
a) 1.8 L
b) L
c) 1.1 L
d) 1.5 L
Ans: c
28. The maximum slenderness ratio of a compression member carrying both dead and
superimposed load is
a) 180
b) 200
c) 250
d) 350
Ans: a
29. The maximum slenderness ratio of a steel column, the design of which is governed by
wind or seismic forces is
a) 150
b) 180
c) 250
d) 350
Ans: c
30. According to IS:800, in the Merchant Rankine formula the value of imperfection index
(n) is
a) 1.0
b) 1.4
c) 1.8
d) 2.0
Ans: b
31. The best arrangement to provide unified behavior in built up steel columns is by
a) lacing
b) battening
c) tie plates
d) perforated cover plates
Ans: a
32. If the 20 mm rivets are used in lacing bars, then the minimum width of lacing bar
should be
a) 40mm
b) 60mm
c) 80mm
d) 100mm
Ans: b
33. The use of tie plates in laced columns is
a) prohibited
b) not prohibited
c) permitted at start and end of lacing system only
d) permitted between two parts of the lacing
Ans: c
34. Lacing bars in a steel column should be designed to resist
a) bending moment due to 2.5% of the column load
b) shear force due to 2.5% of the column load
c) 2.5% of the column load
d) both (a) and (b)
Ans: b
35. Angle of inclination of the lacing bar with the longitudinal axis of the column should
preferably be between
a) 10° to 30°
b) 30° to 40°
c) 40° to 70°
d) 90°
Ans: c
36. Battening is preferable when the
i) column carries axial load only
ii) space between the two main components is not very large
iii) column is eccentrically loaded The correct answer is
a) only (i)
b) only (iii)
c) (i) and (ii)
d) (ii) and (iii)
Ans: c
37. The effective length of a battened column is increased by
a) 5%
b) 10%
c) 15%
d) 20%
Ans: b
38. The overlap of batten plates with the main members in welded connections should be
more than
a) 3t
b) 4t
c) 6t
d) 8t
where t = thickness of the batten plate
Ans: b
39. The slenderness ratio of lacing bars should not exceed
a) 100
b) 120
c) 145
d) 180
Ans: c
40. Economical depth of a plate girder corresponds to
a) minimum weight
b) minimum depth
c) maximum weight
d) minimum thickness of web
Ans: a
41. Shear buckling of web in a plate girder is prevented by using
a) vertical intermediate stiffener
b) horizontal stiffener at neutral axis
c) bearing stiffener
d) none of the above
Ans: a
42. Horizontal stiffener in a plate girder is provided to safeguard against
a) shear buckling of web plate
b) compression buckling of web plate
c) yielding
d) all of the above
Ans: b
43. Minimum thickness of web in a plate girder, when the plate is accessible and also
exposed to weather, is
a) 5 mm
b) 6 mm
c) 8 mm
d) 10mm
Ans: b
44. The web crippling due to excessive bearing stress can be avoided by
a) increasing the web thickness
b) providing suitable stiffeners
c) increasing the length of the bearing plates
d) none of the above
Ans: c
45. As per IS : 800, for compression flange, the out stand of flange plates should not
exceed
a) 121
b) 161
c) 201
d) 251
where t = thickness of thinnest flange plate
Ans: b
46. Intermediate vertical stiffeners in a plate girder need be provided if the depth of web
exceeds
a) 501
b) 851
c) 200t
d) 2501
where t is thickness of web
Ans: b
47. Bearing stiffener in a plate girder is used to
a) transfer the load from the top flange to the bottom one
b) prevent buckling of web
c) decrease the effective depth of web
d) prevent excessive deflection
Ans: b
48. The forces acting on the web splice of a plate girder are
a) axial forces
b) shear and axial forces
c) shear and bending forces
d) axial and bending forces
Ans: c
49. Gantry girders are designed to resist
a) lateral loads
b) longitudinal loads and vertical loads
c) lateral, longitudinal and vertical loads
d) lateral and longitudinal loads
Ans: c
50. Minimum spacing of vertical stiffeners is limited to
a) d/4
b) d/3
c) d/2
d) 2d/3
where d is the distance between flange angles
Ans: b
51. Bearing stiffeners are provided at
i) the supports
ii) the mid span
iii) the point of application of concentrated loads The correct answer is
a) only (i)
b) both (i) and (ii)
c) both (i) and (iii)
d) (i), (ii) and (iii)
Ans: c
52. Rivets connecting flange angles to cover plates in a plate girder are subjected to
a) horizontal shear only
b) vertical load only
c) both (a) and (b)
d) none of the above
Ans: a
53. The maximum spacing of vertical stiffeners is
a) 1.33d
b) 1.25 d
c) 1.5 d
d) 1.75d
where d is the distance between flange angles
Ans: c
54. The range of economical spacing of trusses varies from
a) L/3 to L/5
b) L/4to2L/5
c) L/3 to L/2
d) 2L/5 to 3L/5 where L is span
Ans: a
55. The maximum permissible span of asbestos cement sheets is
a) 650 mm
b) 810 mm
c) 1250 mm
d) 1680 mm
Ans: d
56. Normally, the angle of roof truss with asbestos sheets should not be less than
a) 26'/2°
b) 30°
c) 35°
d) 40°
Ans: b
57. To minimise the total cost of a roof truss, the ratio of the cost of truss to the cost of
purlins shall be
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4
Ans: b
58. Generally the purlins are placed at the panel points so as to avoid
a) axial force in rafter
b) shear force in rafter
c) deflection of rafter
d) bending moment in rafter
Ans: d
59. For the buildings having a low permeability, the internal wind pressure acting normal
to the wall and roof surfaces is taken as
a) zero
b) ±0.2p
c) ± 0.5 p
d) ±0.7p
where p is basic wind pressure
Ans: b
60. The relation between intensity of wind pressure p and velocity of wind V is taken as
a) pa V
b) paV2
c) p a (1/V)
d) paV"2
Ans: b

61. By providing sufficient edge distance, which of the following failures of riveted joint
can be avoided ?
a) tension failure of the plate
b) shear failure of the rivet
c) shear failure of the plate
d) crushing failure of the rivet
Ans: c

62. Minimum pitch of the rivets shall not be less than
a) 1.5 d
b) 2.0 d
c) 2.5 d
d) 3.0 d
where d is gross diameter of rivet
Ans: c

63. Efficiency of a riveted joint, having the minimum pitch as per IS : 800, is
a) 40%
b) 50%
c) 60%
d) 70%
Ans: c

64. Select the correct statement
a) Material cost of a rivet is higher than that of a bolt.
b) Tensile strength of a bolt is lesser than that of a rivet.
c) Bolts are used as a temporary fastenings whereas rivets are used as permanent fastenings.
d) Riveting is less noisy than bolting.
Ans: c

65. Bolts are most suitable to carry
a) shear
b) bending
c) axial tension
d) shear and bending
Ans: c

66. Diameter of a bolt hole is usually taken as
a) gross diameter of bolt
b) nominal diameter + 1.5 mm
c) nominal diameter + 2.0 mm
d) nominal diameter of bolt
Ans: b

67. When the bolts are subjected to reversal of stresses, the most suitable type of bolt is
a) black bolt
b) ordinary unfinished bolt
c) turned and fitted bolt
d) high strength bolt
Ans: d

68. In the cross-section of a weld, throat is the
a) minimum dimension
b) average dimension
c) maximum dimension
d) none of the above
Ans: a

69. The effective length of a fillet weld should not be less than
a) two times the weld size
b) four times the weld size
c) six times the weld size
d) weld size
Ans: b

70. For a standard 45° fillet, the ratio of size of fillet to throat thickness is
a) 1:1
b) 1 : V2
c) V2 : 1
d) 2: 1
Ans: c

71. A butt weld is specified by
a) effective throat thickness
b) plate thickness
c) size of weld
d) penetration thickness
Ans: a

72. The actual thickness of butt weld as compared to the thickness of plate is usually
a) more
b) less
c) equal
d) none of the above
Ans: a

73. According to IS Specifications, the maximum pitch of rivets in compression is
a) lesser of 200 mm and 12 t
b) lesser of 200 mm and 161
c) lesser of 300 mm and 32 t
d) lesser of 3 00 mm and 24 t
where t is thickness of thinnest outside plate or angle
Ans: a

74. A circular column section is generally not used in actual practice because
a) it is uneconomical
b) it cannot carry the load safely
c) it is difficult to connect beams to the round sections
d) all of the above
Ans: c

75. The slenderness ratio of a column supported throughout its length by a masonry wall
is
a) zero
b) 10
c) 100
d) infinity
Ans: a

76. According to IS Specifications, the effective length of a column effectively held in
position at both ends and restrained in direction at one end is taken as
a) 0.67 L
b) 0.8 L
c) L
d) 1.5 L
Ans: b

77. The effective length of a battened strut effectively held in position at both ends but not
restrained in direction is taken as
a) 1.8 L
b) L
c) 1.1 L
d) 1.5 L
Ans: c

78. The maximum slenderness ratio of a compression member carrying both dead and
superimposed load is
a) 180
b) 200
c) 250
d) 350
Ans: a

79. The maximum slenderness ratio of a steel column, the design of which is governed by
wind or seismic forces is
a) 150
b) 180
c) 250
d) 350
Ans: c

80. According to IS:800, in the Merchant Rankine formula the value of imperfection index
(n) is
a) 1.0
b) 1.4
c) 1.8
d) 2.0
Ans: b

81. The best arrangement to provide unified behavior in built up steel columns is by
a) lacing
b) battening
c) tie plates
d) perforated cover plates
Ans: a

82. If the 20 mm rivets are used in lacing bars, then the minimum width of lacing bar
should be
a) 40mm
b) 60mm
c) 80mm
d) 100mm
Ans: b

83. The use of tie plates in laced columns is
a) prohibited
b) not prohibited
c) permitted at start and end of lacing system only
d) permitted between two parts of the lacing
Ans: c

84. Lacing bars in a steel column should be designed to resist
a) bending moment due to 2.5% of the column load
b) shear force due to 2.5% of the column load
c) 2.5% of the column load
d) both (a) and (b)
Ans: b

85. Angle of inclination of the lacing bar with the longitudinal axis of the column should
preferably be between
a) 10° to 30°
b) 30° to 40°
c) 40° to 70°
d) 90°
Ans: c

86. Battening is preferable when the
i) column carries axial load only
ii) space between the two main components is not very large
iii) column is eccentrically loaded The correct answer is
a) only (i)
b) only (iii)
c) (i) and (ii)
d) (ii) and (iii)
Ans: c

87. The effective length of a battened column is increased by
a) 5%
b) 10%
c) 15%
d) 20%
Ans: b

88. The overlap of batten plates with the main members in welded connections should be
more than
a) 3t
b) 4t
c) 6t
d) 8t
where t = thickness of the batten plate
Ans: b

89. The slenderness ratio of lacing bars should not exceed
a) 100
b) 120
c) 145
d) 180
Ans: c

90. Economical depth of a plate girder corresponds to
a) minimum weight
b) minimum depth
c) maximum weight
d) minimum thickness of web
Ans: a

91. Shear buckling of web in a plate girder is prevented by using
a) vertical intermediate stiffener
b) horizontal stiffener at neutral axis
c) bearing stiffener
d) none of the above
Ans: a

92. Horizontal stiffener in a plate girder is provided to safeguard against
a) shear buckling of web plate
b) compression buckling of web plate
c) yielding
d) all of the above
Ans: b

93. Minimum thickness of web in a plate girder, when the plate is accessible and also
exposed to weather, is
a) 5 mm
b) 6 mm
c) 8 mm
d) 10mm
Ans: b

94. The web crippling due to excessive bearing stress can be avoided by
a) increasing the web thickness
b) providing suitable stiffeners
c) increasing the length of the bearing plates
d) none of the above
Ans: c

95. As per IS : 800, for compression flange, the out stand of flange plates should not
exceed
a) 121
b) 161
c) 201
d) 251
where t = thickness of thinnest flange plate
Ans: b

96. Intermediate vertical stiffeners in a plate girder need be provided if the depth of web
exceeds
a) 501
b) 851
c) 200t
d) 2501
where t is thickness of web
Ans: b

97. Bearing stiffener in a plate girder is used to
a) transfer the load from the top flange to the bottom one
b) prevent buckling of web
c) decrease the effective depth of web
d) prevent excessive deflection
Ans: b

98. The forces acting on the web splice of a plate girder are
a) axial forces
b) shear and axial forces
c) shear and bending forces
d) axial and bending forces
Ans: c

99. Gantry girders are designed to resist
a) lateral loads
b) longitudinal loads and vertical loads
c) lateral, longitudinal and vertical loads
d) lateral and longitudinal loads
Ans: c

100. Minimum spacing of vertical stiffeners is limited to
a) d/4
b) d/3
c) d/2
d) 2d/3
where d is the distance between flange angles
Ans: b

101. Bearing stiffeners are provided at
i) the supports
ii) the mid span
iii) the point of application of concentrated loads The correct answer is
a) only (i)
b) both (i) and (ii)
c) both (i) and (iii)
d) (i), (ii) and (iii)
Ans: c

102. Rivets connecting flange angles to cover plates in a plate girder are subjected to
a) horizontal shear only
b) vertical load only
c) both (a) and (b)
d) none of the above
Ans: a

103. The maximum spacing of vertical stiffeners is
a) 1.33d
b) 1.25 d
c) 1.5 d
d) 1.75d
where d is the distance between flange angles
Ans: c

104. The range of economical spacing of trusses varies from
a) L/3 to L/5
b) L/4to2L/5
c) L/3 to L/2
d) 2L/5 to 3L/5 where L is span
Ans: a

105. The maximum permissible span of asbestos cement sheets is
a) 650 mm
b) 810 mm
c) 1250 mm
d) 1680 mm
Ans: d

106. Normally, the angle of roof truss with asbestos sheets should not be less than
a) 26'/2°
b) 30°
c) 35°
d) 40°
Ans: b

107. To minimise the total cost of a roof truss, the ratio of the cost of truss to the cost of
purlins shall be
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4
Ans: b

108. Generally the purlins are placed at the panel points so as to avoid
a) axial force in rafter
b) shear force in rafter
c) deflection of rafter
d) bending moment in rafter
Ans: d

109. For the buildings having a low permeability, the internal wind pressure acting normal
to the wall and roof surfaces is taken as
a) zero
b) ±0.2p
c) ± 0.5 p
d) ±0.7p
where p is basic wind pressure
Ans: b

110. The relation between intensity of wind pressure p and velocity of wind V is taken as
a) pa V
b) paV2
c) p a (1/V)
d) paV"2
Ans: b

No comments:

Post a Comment