Follow Us

----------------------------------------------------------

Wednesday, 31 January 2018

Objective Question Related to Structural Clay Product by S.K Duggal

1. Consider the following statements:
A good soil for making bricks should contain
(1) about 30% alumina
(2) about 10% lime nodules
(3) a small quantity of iron oxides
(4) about 15% magnesia
Of these statements
(a) 1 and 2 are correct (b) 1 and 3 are corect
(c) 1, 3 and 4 are correct (d) 2, 3 and 4 are correct

2. If L is the length and B the width of the brick and t the thickness of mortar, the relation
between these is
(a) L = 2B (b) L = B + t
(c) L = B + 2 t (d) L = 2B + t

3. The weight of a standard brick should be
(a) 1000 g (b) 1500 g
(c) 2500 g (d) 3000 g

4. Frog is provided in
(i) 9 cm high bricks only
(ii) 4 cm high bricks only
(iii) extruded bricks only
Of the above
(a) only (i) is correct (b) only (ii) is correct
(c) (i) and (iii) are correct (d) (i), (ii) and (iii) are correct

5. The most important purpose of frog in a brick is to
(a) emboss manufacturer's name
(b) reduce the weight of brick
(c) form keyed joint between brick and mortar
(d) improve insulation by providing 'hollows'

6. Consider the following statements :
(1) About 25% of alumina in brick earth imparts the plasticity necessary for moulding
bricks into required shape
(2) Iron pyrite present in brick earth preserves the form of the bricks at high temperatures.
(3) Presence of weeds in brick earth makes the bricks unsound.
Which of these statements are correct?
(a) 1 and 2 (b) 1 and 3
(c) 2 and 3 (d) 1, 2 and 3

7. Water absorption for Ist class bricks should not be more than
(a) 12% (b) 15%
(c) 20% (d) 25%

8. For hidden masonry works the bricks used should be
(a) Ist Class (b) IInd Class
(c) IIIrd Class (d) for any of the above

9. For centring of R.C.C. structures the bricks used should be
(a) Ist Class (b) IInd Class
(c) IIIrd Class (d) IVth Class

10. Match List-I (Constituents of bricks) with List-II (Corresponding influence) and select the
correct answer using the codes given below the lists :
List-I List-II
(Constituents of bricks) (Corresponding influence)
A. Alumina 1. Colour of brick
B. Silica 2. Plasticity recovery for
moulding
C. Magnesia 3. Reacts with silica during
burning and causes particles
to unite together and
development of strength
D. Limestone 4. Preserves the form of brick
at high temperature and
prevents shrinkage
Codes :
(a) A B C D (b) A B C D
2 1 4 3 3 4 1 2
(c) A B C D (b) A B C D
2 4 1 3 3 1 4 2

11. The IS classification of bricks is based on
(i) compressive strength
(ii) water absorption
(iii) dimensional tolerance
Of the above
(a) only (i) is correct (b) (i) and (ii) are correct
(c) (i) and (iii) are correct (d) (i), (ii) and (iii) are correct

12. Which of the following constituent in earth gives plasticity to mould bricks in suitable
shape?
(a) Silica (b) Lime
(c) Alumina (d) Magnesia
13. The raw bricks shrink during drying and warp during burning because of
(a) less lime in brick earth
(b) less silica and excess magnesia in brick earth
(c) excess of alumina and silica in brick earth
(d) alkalis in brick earth

14. The moulded bricks are dried before burning to an approximate moisture content of
(a) 3% (b) 6%
(c) 10% (d) 20%

15. In the process of brick manufacturing the pug mill is used in which of the following
operation?
(a) Weathering (b) Blending
(c) Tempering (d) Burning

16. Consider the following statements :
For the manufacture of good quality bricks it is essential to
(1) use a reverberatory kiln
(2) blend the soil with clay or sand as deemed appropriate
(3) knead the soil in a ghani
(4) temper the soil in a pug mill
Of these statements
(a) 1 and 3 are correct (b) 2 and 4 are correct
(c) 1, 3 and 4 are correct (d) 2, 3 and 4 are correct

17. Bricks are burnt at a temperature range of
(a) 500° to 700° C (b) 700° to 900° C
(c) 900° to 1200° C (d) 1200° to 1500° C

18. Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below the
lists :
List-I List-II
(Ingredients) (%)
(A) Silica (1) 50 – 60%
(B) Lime (2) 20 – 30%
(C) Alumina (3) 10%
(D) Alkalis (4) <10%
Codes :
(a) A B C D (b) A B C D
1 2 3 4 1 3 2 4
(c) A B C D (b) A B C D
1 2 4 3 2 1 4 3

19. Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below the
lists :
List-I List-II
(Ingredients) (Property)
A. Silica 1. imparts durability, prevents
shrinkage
B. Alumina 2. softens clay
C. Lime 3. renders clay plastic
D. Ferric Oxide 4. lowers fusing point
Codes :
(a) A B C D (b) A B C D
1 3 2 4 1 4 2 3
(c) A B C D (b) A B C D
1 3 4 2 4 3 1 2

20. Excess of silica makes brick
(a) brittle on burning (b) to melt on burning
(c) to crack on drying (d) to warp

21. Which of the following is harmful in the clay used for making bricks?
(a) Iron oxide (b) Iron pyrite
(c) Alkali (d) Magnesia

22. When carbonaceous materials in the form of bituminous matter of carbon are present in
the clay, the bricks will
(a) be spongy (b) have black core
(c) be porus (d) have cracks

23. Swollen structure and white blotches will be found in bricks when
(a) carbon (b) bituminous matter
(c) organic matter (d) sulphur
is present in clay used for making bricks.

24. Consider the following properties
1. Strength development during firing
2. Drying shrinkage
3. Shaping
When flyash is used as an additive with clay in brick manufacturing the improved
properties are
(a) 1 only (b) 2 only
(c) 1 and 2 (d) 1 and 3

25. Consider the following stages in the manufacturing of bricks :
1. Weathering 2. Moulding
3. Tempering
The correct sequence of these stages in the manufacturing of the bricks, is
(a) 1, 2, 3 (b) 2, 3, 1
(c) 1, 3, 2 (d) 3, 2, 1

26. Consider the following operations of preparation of brick earth
1. Digging 2. Weatherig
3. Tempering 4. Blending
5. Unsoiling
The correct sequence of these operations are
(a) 5, 1, 2, 4, 3 (b) 5, 1, 3, 2, 4
(c) 1, 5, 2, 4, 3 (d) 5, 1, 4, 2, 3

27. In some brick masonry walls, patches of whitish crystals were found on the exposed
surfaces, also chipping and spalling of bricks took place from the same walls. Which
among the following are the causes of these defects?
1. Settlement of foundation 2. Over-loading of the walls
3. Sulphate attack 4. Efflorescence
Codes :
(a) 1 and 2 (b) 2 and 3
(c) 2 and 4 (d) 3 and 4

28. Efflorescence of bricks is due to
(a) soluble salts present in clay for making bricks
(b) high porosity of bricks
(c) high silt content in brick earth
(d) excessive burning of bricks

29. What is efflorescence ?
(a) Formation of white patches on the brick surface due to insoluble salts in the brick clay.
(b) Swelling of brick due to presence of carbonaceous matter and gass
(c) Deformation of brick due to exposure to rain
(d) Impurities in the brick clay which show after burning

30. Consider the following with regards to burning of clay bricks.
1. The clay loses its plasticity
2. Carbonate minerals are decarbonated
3. Some of the carbonaceous matter is burnt
4. Clay mass is converted into glass like substance
5. Ferrous iron is oxidized to ferric form

The changes that occur during dehydration period are :
(a) 1, 3, 5 (b) 1, 2, 4
(c) 1, 2, 3 (d) 2, 4, 5

31. When the deposits of efflorescence is more than 10 per cent but less than 50 per cent of the
exposed areas of brick, the presence of efflorescence is classified as
(a) slight (b) moderate
(c) heavy (d) serious

32. A good brick when immersed in water bath for 24 hours, should not absorb water more
than
(a) 20% of its dry weight (b) 15 % of its saturated weight
(c) 10% of its saturated weight (d) 20% of its saturated weight

33. Crushed pottery is used in the manufacture of
(a) fire bricks (b) stone bricks
(c) terracotta (d) clay tiles

34. Match List I with List II and select the correct answer used the codes given below the lists:
List - I List - II
A. Acid Brick 1. Made from Quartzite
B. Silica Brick 2. Made from magnesite
C. Basic Brick 3. Made from fire clay
D. Neutral Brick 4. Made from chromite
Codes :
(a) A B C D (b) A B C D
3 1 2 4 3 2 1 4
(c) A B C D (b) A B C D
4 1 2 3 1 2 3 4

35. The compressive strength of burnt clay bricks as per IS 1077 is
(a) 100 kg/cm2 (b) 150 kg/cm2
(c) 100 – 150 kg/cm2 (d) 35 – 350 kg/cm2

36. The deformation of the shape of bricks caused by the rain water falling on the hot bricks
is known as
(a) spots (b) checks
(c) chuffs (d) blisters

37. The defect in clay products because of imprisoned air during their moulding is known as
(a) blister (b) lamination
(c) cracks (d) spots

38. Basic refractory bricks consist of
(a) silica bricks (b) ganister bricks
(c) magnesia bricks (d) chromite bricks

39. In steel industry the bricks used for lining furnances should be
(a) acid refractory (b) basic refractory
(c) neutral refractory (d) heavy duty

40. Terracotta is burned in
(a) pug mill (b) reverberatory furnance
(c) muffle furnance (d) puddling furnance

41. Glazing of clay product is achieved by throwing sodium chloride in kiln at a temperature
of
(a) 600 – 800° C (b) 700 – 1000° C
(c) 900 – 1100° C (d) 1200 – 1300° C

42. The bricks which are extensively used for basic refractories in furnaces are
(a) chrome bricks (b) sillimanite bricks
(c) magnesite bricks (d) fosterite bricks

43. Which one of the following procedure is applied to determine the soundness of bricks?
(a) Immersing the bricks under water for 16 hrs and determining the quantity of water
absorbed by the brick
(b) Immersing the brick under water for 24 hrs and determining its expansion using Le
Chatelier apparatus
(c) Taking two bricks, hitting one against the other and observing whether they break or
not and the type of sound produced while hitting
(d) Scratching the brick by finger nail and noting whether any impression is made or not

44. The number of bricks required per cubic meter of brick masonry is
(a) 400 (b) 450
(c) 500 (d) 550

Answer Of All Objective-
1. (a) 2. (d) 3. (d) 4. (a) 5. (c) 6. (b) 7. (b) 8. (b) 9. (b) 10. (c)
11. (c) 12. (c) 13. (c) 14. (a) 15. (c) 16. (b) 17. (c) 18. (b) 19. (c) 20. (a)
21. (b) 22. (b) 23. (d) 24. (c) 25. (c) 26. (a) 27. (d) 28. (a) 29. (a) 30. (c)
31. (b) 32. (a) 33. (c) 34. (a) 35. (d) 36. (c) 37. (b) 38. (c) 39. (a) 40. (c)
41. (d) 42. (c) 43. (a) 44. (c)

No comments:

Post a Comment