Follow Us

----------------------------------------------------------

Wednesday, 31 January 2018

Objective Question Related to Rock and stone

1. Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below the
lists:
List-I List-II
(Mineral) (Property)
A. Felspar 1. No cleavage
B. Gypsum 2. Hardness
C. Mica 3. Split along one or many directions
D. Limonite 4. Readily soak in water
Codes:
(a)A B C D         (b)A B C D
    1 4 3 2                   1 4 2 3
(c)A B C D        (d)A B C D
   4 2 3 1                   2 4 3 1

2. Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below the
lists:
List-I List-II
(Property of Mineral) (Definition/measurement)
A. Hardness     1. Splitting of minerals along
planes parallel to crystal faces
B. Streak         2. Shine on mineral surface
C. Cleavage 3. Mohs scale
D. Lusture 4. Mineral colour in powdered form

Codes:
(a)A B C D       (b)A B C D
   3 4 2 1                3 4 1 2
(c)A B C D       (b)A B C D
   1 4 3 2                1 4 2 3.

3. The texture of sandstone is
(a) prophyritic (b) conglomerate
(c) vesicular (d) granular crystalline



4. In rock masses reduction is strength occurs due to the presence of relatively large quantities
of
(a) silica (b) iron
(c) orthoclase (d) hornblende

5. Which of the following is unstratified?
(a) Sandstone (b) Limestone
(c) Shale (d) Granite

6. Stone is placed along its natural bed so that the applied load is
(a) parallel to it (b) normal to it
(c) at 45° to it (d) at 30° to it

7. Marble is quarried by
(a) blasting (b) excavating
(c) heating (d) wedging

8. Which of the following is hardest mineral?
(a) Quartz (b) Felspar
(c) Garnet (d) Amphibole

9. Which of the following is the sofest mineral?
(a) Mica (b) Gypsum
(c) Olivine (d) Serpentine

10. Syenite is a
(a) deep seated plutonic rock (b) hypabassal rock
(c) basic rock (d) acid rock

11. Consider the following statements with regards to basalt
1. It is an ultrabasic rock
2. It contains 45 – 60% silica
3. It is an effusive rick
Of these the correct answer is
(a) 1 only (b) 1 and 2
(c) 1 and 3 (d) 2 and 3

12. Which of the following pairs is correctly matched?
(a) Sandstone Igneous rock
(b) Limestone Sedimentary rock
(c) Basalt Metamorphic rock
(d) Granite Argillaceous rock

13. Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below the
lists:
List-I List-II
(Type of Rock) (Formation process)
A. Dolomite 1. Action of earth movements
B. Shale 2. Precipitation of salts
C. Sandstone 3. Deterioration of magmatic rocks

4. Accumulation of plants and animal remains
Codes:
(a)A B C        (b)A B C
2 3 4                  2 4 1
(c)A B C        (b)A B C
1 4 3                 2 4 3

14. Granite, after metamorphism transforms to
(a) quartzite (b) gneiss
(c) schist (d) slate

15. Dolomite after metamorphism changes to
(a) marble (b) quartzite
(c) slate (d) phyallite

16. Marble is a
(a) stratified rock (b) unstratified rock
(c) foliated rock (d) argillaceous rock

17. The most suitable explosive used under water is
(a) dynamite (b) gun powder
(c) gun cotton (d) rock-a-rock

18. The most suitable explosive used in construction of tunnels is
(a) dynamite (b) cordite
(c) gelignite (d) lithofacteor

19. Which of the following is not a tool used for dressing stones?
(a) Mallet (b) Mason's hammer
(c) Crow chisel (d) Jumper

20 Which of following stones has least % water absorption by volume?
(a) Trap (b) Slate
(c) Quartzite (d) Limestone

21. Which of the following stone has maximum % water absorption by volume?
(a) Shale (b) Granite
(c) Slate (d) Quartzite

22. Trap is a
(a) argillaceous rock (b) silicious rock
(c) calcarious rock (d) stratified rock

23. A rough estimate of the quantity (A) of dynamite required in grams for blasting rocks is
give by
(a) L2/0.008 (b) L2/3/340
(c) L2/500 (d) none of the above
where L is the length of line of least resistance.


24. Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below the
lists:
List-I List-II
(Type of Explosive) (Main Ingredient)
A. Gun powder 1. Cotton saturated with nitric acid
B. Blasting cotton 2. Saltpeter and charcole
C. Dynamite 3. Nitroglycerine absorbed in sandy earth
D. Cordite 4. Combination of nitroglycerine
and nitrocellulose
Codes:
(a)A B C D   (b)A B C D
3 1 2 4             2 1 4 3
(c)A B C D   (d)A B C D
2 1 3 4            2 3 1 4

25. The sp. gr. of most of stones lie between
(a) 1.8 to 2.2 (b) 2.5 to 3.0
(c) 3.0 to 3.5 (d) 3.5 to 4.5

26. Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below the
lists:
List-I List-II
(Test on stones) (Property)
A. Absorption test 1. Resistance to weathering
B. Attrition test 2. Resistance to abrasion
C. Brard's test 3. Quality
4. Resistance to frost
Codes:
(a)A B C    (b)A B C
3 2 1            3 2 4
(c)A B C    (b)A B C
1 3 4           4 2 1

27. The chemical used to protect stones in industrial towns is
(a) Ba (OH)2 (b) CaCl2
(c) H2SO4 (d) caustic alkalis

28. The most suitable stone for building piers is
(a) granite (b) limestone
(c) sand stone (d) marble

29. Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below the
lists:
List-I List-II
(Type of Structure) (Type of Stone)
A. Breakwater 1. Sandstone (coarse grained)
B. Arches 2. Basalt
C. Road metal 3. Granite
D. Railway ballast 4. Marble
5. Sand stone (fine grained)

Codes:
(a)A B C D   (b)A B C D
3 4 2 5            2 4 3 1
(c)A B C D   (d)A B C D
1 3 2 5            3 5 2 1

30. Which of the following artificial stone is made using iron slag?
(a) Imperial stone (b) Garlic stone
(c) Ransom stone (d) Victoria stone

31. Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below the lists:
List-I List-II
A. Smith test 1. Frost
B. Brard test 2. Durability
C. Hardness test 3. Devil's
D. Attrition test 4. Mohs scale
Codes:
(a)A B C D     (b)A B C D
3 1 4 2               2 4 1 3
(c)A B C D     (d)A B C D
1 2 4 3              2 1 4 3

32. Which of the following test is used to determine the rate of wear of stones?
(a) Crushing test (b) Abrasion test
(c) Attrition test (d) Impact test

33. For stones Mohs scale is used to determine
(a) toughness (b) hardness
(c) flakiness index (d) durability

34. Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below the
lists:
List-I List-II
(Name of stone) (Use of stone)
A. Granite 1. Ornamental work
B. Marble 2. Ballast
C. Chalk 3. Rough stone work
D. Laterite 4. Manufacture of cement
Codes:
(a)A B C D         (b)A B C D
3 1 2 4                     2 3 1 4
(c)A B C D         (d)A B C D
2 1 4 3                   1 4 2 3

35. Marble is
(a) crystalline lime stone
(b) composed chiefly of silica and alumina
(c) fine grained crystals of feldspar and hornblende
(d) composed of carbonates of lime and magnesia

Answe of all Objective Question-
1. (d) 2. (b) 3. (d) 4. (c) 5. (d) 6. (b) 7. (d) 8. (c) 9. (b) 10. (a)
11. (c) 12. (b) 13. (d) 14. (b) 15. (a) 16. (a) 17. (d) 18. (d) 19. (c) 20. (b)
21. (a) 22. (b) 23. (a) 24. (c) 25. (b) 26. (b) 27. (a) 28. (a) 29. (d) 30. (b)
31. (d) 32. (c) 33. (b) 34. (c) 35. (d)

No comments:

Post a Comment